Yhdistys

TOLVAN SUURSUKU RY on perustettu Urjalassa 5.12.2004

Tolvan suursuku käsittää Urjalan Salmen kylän Tolvan talon isännän Heikki Tolvan (kuoli 17.7.1737) jälkeläiset ja sukuun naidut puolisot. Seitsenosaisessa sukukirjasarjassa ”Paimenessa ja presidentinlinnassa eli Urjalan Tolvan suku” on kolmetoista sukupolvea. Kirjan ensimmäisessä osassa on viisi sukupolvea ja viimeisessä kolme polvea, muissa osissa yksi sukupolvi kussakin. Seitsemännessä osassa on koko henkilöhakemisto, jossa on yli 110 000 nimeä.

Kuten sukukirjojen nimikin kertoo, ovat suvussa edustettuina eri elämänpiirit erittäin laajasti. Suku on vahvasti talonpoikaissuku, mutta jo 1700-luvun alkupuolella kantatalolla oli sivuelinkeinoja. Talo toimi postitalona ja kestikievarina sekä pankkilaitoksen puuttuessa lainasi rahaa panttia vastaan.

1700-luvun puolimaissa isäntä edusti Sääksmäen tuomiokunnan talonpoikia valtiopäivillä Tukholmassa.

Tolvan jälkeläiset onnistuivat naimakaupoissaan saamaan isännän ja emännän paikkoja. 1700-luvun lopun väestönkasvun rajoittaessa näitä mahdollisuuksia saivat suvun jälkeläiset usein käytännössä perinnällisen torpan hallittavakseen. Vuosisadan vaihtuessa alkoi ammattikirjo laajentua, kaupungitkin houkuttelivat. Sukuun on sekoittunut myös aatelisverta. Suvun jäseniä on nykyisin noin 30.000 hengen verran ja globaalistumisen myötä on monen asemapaikka Suomesta katsoen ulkomailla.

Kommentointi on suljettu.