Tolva

Tolvan suursuvun kantatalo on Urjalan Tolva. Urjala on osa nykyistä Pirkanmaata. Sulo ja Marja-Leena Järvinen ovat koonneet suvusta 7-osaisen kirjasarjan, ”Paimenessa ja presidentinlinnassa eli Urjalan Tolvan suku”. Meitä Tolvan suursukuun kuuluvia on noin 30 000 ja kirjoissa yhteensä 110 000 henkilön nimeä.

Näillä sivuilla kerromme tästä suvusta ja sukuseuran toiminnasta.
Mukavia hetkiä suvun parissa toivoo Tolvan suursuku ry:n sukuneuvosto.

Lisää suvusta

Kuten sukukirjojen nimikin kertoo, ovat suvussa edustettuina eri elämänpiirit erittäin laajasti. Suku on vahvasti talonpoikaissuku, mutta jo 1700-luvun alkupuolella kantatalolla oli sivuelinkeinoja. Talo toimi postitalona ja kestikievarina sekä pankkilaitoksen puuttuessa lainasi rahaa panttia vastaan.

1700-luvun puolimaissa isäntä edusti Sääksmäen tuomiokunnan talonpoikia valtiopäivillä Tukholmassa.

Tolvan jälkeläiset onnistuivat naimakaupoissaan saamaan isännän ja emännän paikkoja. 1700-luvun lopun väestönkasvun rajoittaessa näitä mahdollisuuksia saivat suvun jälkeläiset usein käytännössä perinnöllisen torpan hallittavakseen. Vuosisadan vaihtuessa alkoi ammattikirjo laajentua, kaupungitkin houkuttelivat. Sukuun on sekoittunut myös aatelisverta. Suvun jäseniä on nykyisin noin 30.000 hengen verran ja globaalistumisen myötä on monen asemapaikka Suomesta katsoen ulkomailla.

Kommentointi on suljettu.