Tolva

Suvun kantatalo on Tolva Urjalan Salmen kylässä. Urjala on hämäläispitäjä ja kuuluu nykyisin Pirkanmaan maakuntaan. Sulo ja Marja-Leena Järvinen ovat koonneet suvusta 7-osaisen kirjasarjan, ”Paimenessa ja presidentinlinnassa eli Urjalan Tolvan suku”. Meitä Tolvan sukuun kuuluvia on nyt 40 000 ja sukukirjan hakemistossa on 110 000 henkilöä.

Näillä sivuilla kerromme tästä suvusta ja sukuseuran toiminnasta.
Mukavia hetkiä suvun parissa toivoo Tolvan suursuku ry:n sukuneuvosto.

Lisää suvusta

Kuten sukukirjojen nimikin kertoo, ovat suvussa edustettuina eri elämänpiirit erittäin laajasti. Suku on vahvasti talonpoikaissuku, mutta jo 1700-luvun alkupuolella kantatalolla oli sivuelinkeinoja. Talo toimi postitalona ja kestikievarina sekä pankkilaitoksen puuttuessa lainasi rahaa panttia vastaan.

1700-luvun puolimaissa isäntä edusti Sääksmäen tuomiokunnan talonpoikia valtiopäivillä Tukholmassa.

Tolvan jälkeläiset onnistuivat naimakaupoissaan saamaan isännän ja emännän paikkoja. 1700-luvun lopun väestönkasvun rajoittaessa näitä mahdollisuuksia saivat suvun jälkeläiset usein käytännössä perinnöllisen torpan hallittavakseen. Vuosisadan vaihtuessa alkoi ammattikirjo laajentua, kaupungitkin houkuttelivat. Sukuun on sekoittunut myös aatelisverta. Suvun jäseniä on nykyisin noin 30.000 hengen verran ja globaalistumisen myötä on monen asemapaikka Suomesta katsoen ulkomailla.

Kommentointi on suljettu.